Over ZAAF

Het verhaal van ZAAF  is het verhaal van een  hobby. Als kind zat ik al aan mijn fiets te sleutelen en maakte ik van oude fietsen bij het grofvuil mijn eerste racefiets. En toen ik wedstrijden ging rijden bij de amateurs deed ik dat ook op mijn zelf gebouwde racefiets. Ik kocht een Van Herwerden frame en zocht daar de beste onderdelen bij – Campagnolo Super Record -. Stukje bij beetje. Na wat kleine tegenslagen, (gebroken frame, gebroken hart, sigaretten, bier) stopte ik na twee jaar met wielrennen. 

Na mijn studie politicologie ging ik bij de overheid werken. Dat was reuze interessant en bij tijd en wijlen uitdagend, maar ik werd er  niet gelukkig van. 

Koers

Ondertussen was ik  toch weer gaan wielrennen, eerst bij De Bataaf en daarna bij WV De Amstel. Nu ging het wat beter. Meer discipline, trainer ingehuurd, kant en klare stalen Van Herwerden gekocht (worden niet meer gemaakt) en koersen maar. En later ook weer mijn eigen fietsen opgebouwd, intussen van carbon. Ik begon met een Stevens en ben daarna overgestapt op Canyon. (Dus bij een zware valpartij brak mijn Stevens in tweeën en kocht toen een nieuw Canyon Frame. Ben nu vier frames verder 😉 Bij de amateurs reed ik regelmatig top-tien, een enkele keer podium (o.a. 3e in Amersfoort Groeistadklassieker) en ik won in 2009 de Ronde van Amstelveen! Tegenwoordig concentreer ik me steeds meer op het uitrijden van een koers. Maar als ik mij kan meten met mijn leeftijdsgenoten kom ik heel ver. En er zit toch minstens één overwinning per jaar in bij de clubwedstrijden. En ook bij de Amsterdamse Cross Competie (ACC) eindig ik hoog in het klassement van de 45+ ers.

ZAAF
De Mobiele Wielerspecialist

Ondertussen ontstond er bij mij het plan om zelfstandig te worden als fietsenmaker. En na een kennismaking met Dick de Haan van Mijn Mobiele Fietsenmaker wist ik het zeker: Dat wil ik ook! (En Dick zei: ‘Je kan het’.)

Abdelkader Zaaf

Ik koos voor mijn bedrijf de naam ZAAF, naar Abdelkader Zaaf, een Algerijnse wielrenner uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Mooie naam, makkelijk te onthouden en een wielrenner met een mooi verhaal.

Zaaf was een Berber, geboren in Algerije. In die tijd was Algerije nog onderdeel van Frankrijk en zodoende werd hij in 1942 Nationaal Kampioen van de regio Zuid. In het team Afrique du Nord reed hij in 1950 zijn eerste Tour de France.

Hiermee werd hij  legendarisch. Na een aantal slopende etappes in de Pyreneeën startte het peloton in de zinderende hitte voor de 13e etappe van Perpignan naar Nîmes. Het was de bedoeling dat ze het rustig aan zouden doen. Maar zo niet Zaaf en zijn landgenoot  Marcel Molinès. Tijdens de ontsnapping  moesten zij drinken van het publiek aannemen omdat bevoorrading in de koers nog niet was toegestaan. Het verhaal gaat dat Zaaf in plaats van water een alcoholische drank aangereikt kreeg en hij zwalkend tot stilstand kwam. Na weer bij zijn positieven te zijn gebracht reed hij de verkeerde kant op. Het was einde koers. Marcel Molinès won wel de etappe.

Later maakte Zaaf nog deel uit van ploegen van latere Tourwinnaars Charly Gaul en Frederico Bahamontes en won hij in 1951 de rode lantaarn.